Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Därför är andningen så viktig efter graviditeten

När man är gravid kan man vecka för vecka följa barnets utveckling inte minst genom att se och känna hur magen växer. Bebisen som till en början knappt märks tar med och mer plats. Mammans organ får lämna plats och många kvinnor upplever det ansträngt och lite jobbigt med andningen, särskilt mot slutet av graviditeten. Tillslut blir det svårt att andas med magen, andningen hamnar i bröstkorgen istället. När bukandningen inte fungerar är det vanligt att man blir spänd och stressad. Det kan vara svårt att hitta tillbaka till den naturliga andningen, varje förändring som sker med andningen blir en vana som programmeras i hjärnan. Därför är det viktigt att hitta tillbaka till den djupa magandningen, inte bara om man varit gravid, utan de flesta behöver ta sig tid till andningsövningar. Det fungerar både avslappnande och har många hälsofördelar.

Efter en graviditet är det extra viktigt att få kontroll på andningen inte minst för att hitta kontakten med de inre magmusklerna och bäckenbottenmuskulaturen. Genom att dagligen tänka på sin andning och jobba med andningsövningar kommer man lära känna sin kropp bättre och det blir lättare att aktivera rätt muskler. När man får in mer luft och musklerna syresätts så kommer kroppen bli starkare och rörligare.

Hur andas man då rätt? Bebisar och små barn andas enligt kroppens eget fysiologiska grundprogram för andning. Man kan se en rörelse i bröstkorgen och magen. Lungorna ska fyllas med luft genom djupa andetag. Då kopplar vi på den viktiga magandningen och använder diafragman, vår viktigaste andningsmuskel. När man kan koppla på den får man också till rätt rörelse i både mage och bröstkorg.

Tips på vägen:

  • Andas med djupa andetag. Fyll lungorna med luft och hitta en rörelse i bröstkorg och mage.
  • Låt andningen styra dina rörelser då hjälper du kroppen att aktivera och hitta rätt muskler.
  • Genom att andas med den djupa magandningen syresätter du kroppens muskler, du orkar mer och kommer bli starkare!