Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Utveckla ditt självledarskap - konsten att må bra varje dag.

Hälsa Kom igång Livsstil

“Om du stannar upp och frågar dig själv; - vad behöver jag idag? Då tror jag att du hittar svaret på det som får dig att må bra. Konsten är egentligen inte att ställa frågan. Konsten är att lyssna på sitt eget svar.” I det här blogginlägget ger Katarina Zell dig konkreta tips och råd hur du själv kan jobba aktivt för att utveckla ditt självledarskap. Katarina är ICC certifierad coach med över 20 års erfarenhet inom ledarskap och personlig utveckling.

Mår du bra, så presterar du bättre, både på jobbet och i alla övriga delar av ditt liv. Så logiskt, borde vi alla vara intresserade av att utveckla vårt självledarskap.

Vad är SJÄLVLEDARSKAP

Precis som man kan gissa av det sammansatta ordet själv-ledarskap, så handlar det om din egen förmåga att leda dig själv.

Själva ordet självledarskap dök först upp under 1980-talet, och här menar Charles Manz, som var en av de som myntade begreppet, att självledarskap är “en process genom vilket individer kontrollerar sina egna beteenden, påverkar och leder sig själva genom användandet av ett specifikt urval av beteendemässiga- och kognitiva strategier”.

För att tala klarspråk, så handlar självledarskap om att du gör dig medveten om dina egna tankar och beteende. Och att du jobbar aktivt för att minska det som inte får dig att må bra och ersätter dem med beteenden och tankar som får dig att må bättre. Här finns det olika sätt att arbeta med sig själv, sitt beteende och sina tankar. Oavsett om du arbetar med självledarskap på din arbetsplatser eller i ditt privatlivet, så är den gemensamma tanken: När du mår bra - då presterar du bättre.

I texten nedan kan du läsa mer om några sätt som hjälper dig att utveckla ditt självledarskap för att må bättre.

Att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar

De allra flesta människor, barn och vuxna, behöver fasta rutiner för att må bra. Vår kroppen mår bäst när vi har med en jämn rytm i våra dygn, med regelbundna tiden för mat, sömn och rörelse.

Genom att se till att hela du mår bra, med tillräckligt med sömn och återhämtning, bra bränsle i form av mat till kroppen och regelbunden fysisk rörelse, så ger du dig själv bästa möjliga förutsättningar att må bra fysiskt och psykiskt. Även om det kanske låter både enkelt och tråkigt, så är det här där de allra flesta av oss behöver stanna till och jobba lite extra för att ge oss själva bästa möjliga grund i vår vardag.

Att ta hand om sig själv

Den svenska översättningen av engelska self-care är att ta hand om sig själv. Det vill säga, det du gör och inte gör för att se till att hela du mår bra – långsiktigt och kortsiktigt.

För många av oss så handlar det om att våra basbehov är tillgodosedda. Att du har sovit tillräckligt mycket, låtit kroppen och din hjärna återhämta sig, att kroppen har fått stimulans genom rörelse och träning och att du har fyllt på med tillräckligt mycket och bra energi. Men också att du lyssnar inåt på dina mentala och emotionella behov. Behöver dag vara ensam med dina tankar, eller mår du bra av social interaktion? Det handlar om att fråga sig själv;

- vad behöver jag?

Och stanna upp och verkligen lyssna på svaret som du har inom dig.

När du tar hand om dig själv är du bättre rustad att möta världen. Är du medveten om vad du behöver, så har du också lättare att tillgodose dina egna behov. Jämnför det med instruktionerna du får i ett flygplan när trycket faller och syrgasmasken kommer ner från panelen. För att finnas där för andra, måste du först se till att du själv får tillräckligt med syre. För att börja förstå dina behov, långsiktigt och kortsiktigt, så behöver du börja lyssna inåt.

Självmedkänsla

Att ha medkänsla med sig själv pratas det just nu mycket om, och det finns en mängd vetenskapliga artiklar, kurser och böcker inom ämnet. Många menar att utvecklingen bara har börjat, eftersom forskning pekar på ett starkt samband mellan psykiskt välmående och självacceptans.

Själva ordet självmedkänsla har sitt ursprung inom buddhismen och handlar om hur du bemöter dig själv med medkänsla. I praktiken så handlar det om att vara vän med sig själv och ha en välvillig inställning till den du är med alla dina fel och brister.

Första steget är att du gör dig medveten om dina egna tankar, de tankar som tar dig ner i en negativ tankeloop. Det handlar alltså om att bli medveten om vilka tankar du har idag som inte får dig att må bra, känna dig älskad, tillräcklig, omtyckt, positiv och energifylld. Här är det också viktigt att reflektera runt när de här tankarna kommer. Ser du något mönster när du har den här typen av tankar om dig själv?

Nästa steg är att du bestämmer dig för vad du vill tänka istället. Vad behöver du göra för att förändra det du tänker? Vad vill du ersätta de negativa tankarna med? Vad vill du tänka om dig själv istället?

Därefter ersätter du de negativa tankarna med positiva tankar om dig själv. Välj ett tillfälle då du brukar tänka negativa tankar. Dissekera det tillfället och vad du tänker då. Bryt det mönstret och bana in ett nytt mönster. Ersätt negativa tankeloopar med positiva ord, tankar och känslor. Nästa gång du befinner dig i den här situationen använder du dig av ditt nya tankemönster. Efter situationen är klar, fira och ta med dig lärdomarna för att förfina och bli ännu bättre till nästa gång situationen inträffar. Om du behöver så fortsätter du med nästa specifika situation och gör på samma sätt.

”Det fina med din hjärna är att den lär sig snabbt. Genom att fokusera på en eller ett par specifika tillfällen och aktivt jobba med att förändra hur du tänker om dessa – så kommer det också att påverka hur du tänker vid andra tillfällen.”

Vikten av att ha mål

Vi behöver alla ha drömmar och mål i våra liv. När du har en riktning och något att arbeta mot, så är det också lättare att känna sig tillfreds och uppskatta framstegen som du gör. Och här behöver det inte vara stora banbrytande målen, utan det går lika bra med små vardags mål, eller “må bra mål” som handlar mer om en känsla eller ett tillstånd som du vill ha mer av i ditt liv.

När du sätter mål så börja med att tänka efter vad du vill. Hur vill du ha det? Vad är din dröm? Vad är ditt önskade läge?

Därefter tittar du på ditt nuläge. Kan du mäta det här? Om du sätter en skattning siffra på ditt nuläge, och sedan sätter en skattning siffra på ditt önskade läge. Blir det då en förflyttning? Kan det fungera som ett mätvärde för dig?

Formulera sedan ditt mål i en mening och sätt ett specifikt datum när du uppnår ditt mål. Nu har du ett tydligt, tidsbestämt och mätbart mål.

En plan tar dig till ditt mål

Nu när du har ett tydligt mål är det dags att sätta en plan för hur du tar dig dit. Börja med att dela upp tidsperioden i ett par olika delar. Koncentrera dig sedan på den perioden som ligger närmast i tiden och gör en mer detaljerad plan. Planen innehåller mer exakt NÄR du ska göra VAD. Och vad du ska fira med när du når dina milstolpar i din detaljerade plan.

- Några av oss gillar att göra planer. Och ibland kan det vara så att vi lägger för mycket tid vid själva planen eller fyller den med alldeles för mycket saker, så att det inte finns kraft kvar att göra allt som finns i planen.

Känner du igen dig?

Testa att göra en “fluffigare plan” och styr om fokus till att lägga den mesta av din kraft och energi på genomförandet istället.

- Några av oss gillar inte alls att göra planer och planera. Och känner ibland ett direkt motstånd när det blir dags att planera saker. Ofta så undviker vi att göra en plan, och löser istället mycket på studs. Det här medför ibland att tiden går utan att du kommer framåt.

Känner du igen dig?

Testa att börja med att bestämma när du ska göra din plan. Kan du kanske göra din plan när du tar en promenad? Eller sätta på musik och dricka en kopp the medans du gör din plan? Bestäm när du ska göra planen - och gör den.

Att ha ett tydligt och mätbart mål, och att sedan ta sig dit med sin plan, ger de flesta av oss tillfredsställelse. Du kan då både känna att du har kontroll över situationen och känna tillfredsställelse när du följer din egen utveckling.

Lycka till med att utveckla ditt självledarskap. Och kom ihåg att små steg som får dig att må bra är också steg!