Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Fördelarna med kallbad

Hälsa Livsstil

Starkare immunförsvar, mer energi, minskad stress och oro och förbättrad återhämtning är bara några av hälsoeffekterna du får av kallbad. Enligt finska studier ökar också adrenalinet, dopaminet och endorfinerna som påverkar ditt humör positivt och ökar ditt välbefinnande! Låter nästan för bra för att vara sant eller hur? Men hur gör man om man vill börja kallbada? Och vad ska man tänka på? Vi bad vår inspiratör och hälsocoach Ida B Olsson berätta mer om fördelarna med kalla bad och sätta ihop en guide för dig som är nyfiken på att prova!

En dag var jag så enormt trött. Vi var vid sommarstället på västkusten och det var sen höst. Jag var ute och gick och småjoggade själv längs havet. Kände ett sug att bara hoppa i med kläderna på trots kylan och den grå himlen. Men jag hade ju inte sett någon annan göra så och det var ju inget jag skulle våga göra… Eller? Why not? Något flög i mig och jag tog av mig kläderna och hoppade i nära sommarstället. ISKALLT och chocken var total. Jag flög upp och lunkade hem till en förvånad man som undrade om jag verkligen mådde helt bra… Hela dagen hade jag som en pigg , go känsla i hela kroppen. Dels joggen och dels kallbadet. Sedan dess har jag vinterbadat. Jag älskar det! Jag är lika osäker och omotiverad varje gång innan jag ska i men tänker efteråt att jag älskar det! Nu är jag i havet 1-4 minuter och känslan efteråt är oslagbar! Inte bara just efteråt utan hela mitt immunförsvar har blivit så mycket bättre. Jag vet inte om det är just kallbad du behöver bli motiverad att göra men det är ett fint verktyg att ta till. Man tror det är så konstigt och farligt med det är det ju inte!

Att få vara ett med vattenelementet i sin skiraste form är magiskt sätt att koppla samman med naturen. Har du möjlighet att göra det naken- wow! Enjoy ! Många säger till mig att de inte gillar att bada.. på sommaren är jag inte heller så stort fan av att vara i vattnet länge o bada men när kylan är där och man gör det för en kort stund blir det som ett äventyr! Det är inte att bada- det är att uppleva ett gratis naturäventyr för kropp o själ! Den glittrar efteråt!

Detta har ju verkligen blivit en het trend och jag är inte stort fan av trender men detta är strunt samma vad det må kallas för det gör underverk med hälsan på så många sätt! Jag själv har ju praktiserat det i många år och det har länge varit en populär återhämtningsmetod hos många idrottare.

Enligt boken Kalla Bad som hänvisar till en hel drös forskningsrapporter kring effekterna av kalla bad är dessa de största vinsterna med att bada kallt regelbundet (regelbundet kan vara 1 gång i veckan. 1 gång om dagen och ju oftare- desto bättre effekt):

• Mindre värk och smärta

• Lägre blodtryck

• Minskad oro

• Bättre blodcirkulation

• Ökat välbefinnande

• Minskad stress

• Bättre sömn

• Minskad smärta

• Efterhand får du mer brun fettvävnad i kroppen (det förbränner kalorier som skapar värme och ökar förbränningen)

• Bättre återhämtning

• Mindre träningsvärk

• Friskare och finare hud

Vill du testa kallbad? Gör såhär:

1. Starta nu. Vänta inte på något. Starta nu. MEN - bada inte ensam.

2. Ta på dig badkläder under och mjuka varma löst sittande kläder som är lätt att gå i och ur. Raggsockor och varma vantar och mössa.

3. Ta med en vän. Packa ner en liten handduk att stå på, en att torka dig med, gärna badskor om du har.

4. Klä av dig. Gå rätt i havet/sjön/ån/forsen, vattnet med hela kroppen utom huvudet. Tveka inte och smyg i. Bara rätt i. Håll händerna ovanför vattenytan med vantar på om du lätt fryser om fingertopparna. Men resten av överkroppen i. Vattnet ska täcka axlarna.

5. Du kommer få lite andnöd direkt och hjärnan kommer säga att det är farligt och du hyperventilerar eller andas säkert lite snabbar än vanligt. Ett enda fokus är det då - djupandas. Långa, kraftfulla andetag. Andningen är A och O.

6. Var i vattnet minst 30 sek. Du kommer vilja gå upp efter 3 sek men jag lovar dig att du klarar 30 sek. Med tiden- öka om du vill. Kanske 2-4 min.

7. Gå upp, torka, klä på dig och känn effekten av fullkomlig klarsynthet, energi, livslust och glädje! Att ha med liten handduk att stå på efteråt är skönt. Likaså om du har badskor att gå i med.

8. Basta/duscha om du vill men inget måste.

9. Ta med något varmt att dricka efteråt. En kopp te värmer inifrån helt otroligt skönt.

10. Börja om du vill innan sommaren, under sommaren eller efter sommaren och bestäm dig för att hålla i en rutin. Kanske en gång i veckan. Så du vänjer in kroppen fint med kylan i vattnet.

Andningsteknik att testa:

Med näsan -

Andas in fyra

Andas ut fyra

Upprepa

Expandera hela bröstet och magen för att få ner andetaget. Följ liksom andetaget hela vägen in och ut. Visualisera hur det tar sin resa genom kroppen. Fokusera bara på ditt andetag.

Testa gärna denna andning innan du går i för att ha den i ryggmärgen.

Bonus!

Är tårna eller händerna frusna efter badet? Lägg foten vid insida lår en stund för att värma. Lägg händerna i dina armhålor.

Med tiden kanske du blir sugen att doppa huvudet och det är en rush utan dess like! Men starta med kroppen några veckor först. Se också då till att ha värme nära när du kommer upp.

Kul är att ha med en termometer för att kolla tempen.

Starta en badgrupp med några i området. Kanske en stående tid man kan komma till för att ta ett härligt dopp tillsammans.

Det finns neoprenskor o neoprenhandskar att investera i om man vill. Även specialgjorda badrockar, fotmattor osv.

OBS!

Precis som med träning - kallbada aldrig när du känner dig krasslig. Då får du INGEN effekt utan tvärtom.

Vill du veta mer om Kalla bad kan jag varmt rek boken Kalla Bad av min vän Linda Ahlgren och hennes författarkollega Linda Wagnelind. Vill du inspireras rek jag dig att följa Wim Hof på instagram eller annan av hans kanaler. Lyssna gärna till en pod där han berättar om sitt liv med andning och kyla.

Njut av dina kallbad!

Bästa, Ida