Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

YOGA NIDRA - En resa tillbaka hem till dig själv

Hälsa Livsstil Träning

Du har säkert hört talas om Yoga Nidra, det poppar upp lite här och där. Men vad är det egentligen? Yoga Nidra är en guidad meditationsteknik och kallas också den yogiska sömnen, där ens viktigaste mission är att chilla, och är som balsam för våra uppkopplade hjärnor och sägs både kunna hjälpa till att förbättra minne, sömn, boosta kreativitet, inlärning och även stärka vår emotionella intelligens. Våran inspiratör och yogalärare Therése Furudal Hydén berättar mer om hur du kan vila dig till en gladare, mjukare, mer fokuserad och lustfylld upplaga av dig själv!

Kanske finns det ett uns av sanning i att för att verkligen ta till sig yoga och meditation, så behöver du ha genomgått en fas i livet där du varit så där galet trött. Det var ett påstående jag hörde för några år sedan som fastnade hos mig i samband med att jag fick mitt första barn. Jag kunde verkligen relatera till hur tiden på mattan blev något som jag behövde och prioriterade, på ett nytt sätt. Längtan efter återhämtning, sömn och eget utrymme var så starkt att det nästan gick att ta på.

Varje dag nallade jag lite mer på mina egna marginaler, vilket fick som följd att jag kände mig mer och mer otillfredsställd. Både trött som i att jag behövde mer sömn, men även att jag inte lyssnade in mina andra basala behov vilket byggde på min trötthet. Lösningen blev att fylla på med yttre belöningar i form av god mat, vin och sötsaker. Allt för att få det berömda belöningssystemet att peaka. Under en period började jag snusa för att det var så underbart med den där belöningen, den lilla kicken av välmående och trygghet mitt i allt kaos. Som en vuxen snuttefilt.

Medveten om att jag behövde bryta mönster så började jag leta. Och den som söker finner. Började först kallbada regelbundet och såg Yoga Nidra ploppa upp lite överallt. Den yogiska sömnen, där ens viktigaste mission är att chilla. För många ringer varningsklockarna och det börjar krypa i kroppen bara av tanken på att ”göra ingenting”. För mig var det något som hela mitt väsen skrek efter och varje tillfälle var som att omstarta mitt system. Jag var helt förundrad över hur 20-30 minuter kunde ha en så stor inverkan på mitt mående och min energinivå. Via nätverket Global Yoga där jag håller yogalärarutbildningar gick jag en kurs i Yoga Nidra för att själv få dyka djupare in i praktiseringen. Johanna Hector leder kursen och startar med orden ” Har du gått en utbildning någon gång där det är ok att somna? Här får du utgå från lust istället för disciplin. Hoppa över en del i kursen, byt ordning på blocken. Lyssna på föreläsningarna i sängen. Vila i allt det som du redan är.” She had me at hello.

Vad är Yoga Nidra?

Kortfattat är Yoga Nidra en guidad avslappning som tar dig till stadiet mellan sovande och vaken, till landet mitt emellan. Praktiseringen beskrivs som adaptogen, vilket innebär att du kommer få det du behöver den dagen. Ibland att somna djupt och inte höra instruktionerna, en annan dag att kanske vila mjukt och ta in det mesta av guidningen.

Hur gör man?

En session är oftast mellan 20-45 minuter som du utför liggande, på en trygg och lugn plats. Du lyssnar på guidningen och surfar med. Det sägs att 30 minuters Yoga Nidra motsvarar 3 h nattsömn, men utan att påverka din nattsömn negativt. För dig som vill testa skulle jag rekommendera att inte lägga din praktisering för nära att du lägger dig på kvällen. Alternativt att göra en Nidra i sängen att somna till. Min favorit är att först äta lunch och sen ”vila på maten” med en Nidra. Eftermiddagen blir både skönare och mer produktiv. Och framför allt har jag den där marginalen på min sida när jag möter upp familjen.

Vilka fördelar finns?

Yoga Nidra är som balsam för våra uppkopplade hjärnor och sägs både kunna hjälpa till att förbättra minne, sömn, boosta kreativitet, inlärning och även stärka vår emotionella intelligens. Man blir helt enkelt både härligare och smartare när man är utvilad. Jag kan så relatera, kan du? När tempot är högt, är denna typ av investering ett sätt att låta hjärnan pausa från intryck utifrån samtidigt som kroppen vilar i ett näringsrikt bad där det parasympatiska nervsystemet får dominera. Där främjas återhämtning, läkning och kroppen kan unna sig lyxen att prioritera matsmältning, reparation av celler och reproduktion.

Även om längtan efter att ”komma ikapp sig själv” kan vara stor så innebär det inte att det alltid är lätt att välja vila. Det är inte ovanligt att det dåliga samvetet knackar på och att ursäkterna är många till varför du borde lägga tiden på att vara produktiv, jobba, vilka in tvätten, planera middagen istället. Utgå från dig själv nu. Tänk dig att du skulle planera in en kur för att boosta din hälsa. Hade du blivit mest utmanad av att ta en lunchvila 25 minuter varje dag under en månad eller att svettas 25 minuter varje dag i en månad? Vilken kur hade känts som den största investeringen i din hälsa? Jag brukar prata om att vi ofta tenderar att fylla på med det vi redan har mycket av. Att vi av vår natur dras till antingen tempo, prestation, görande eller mer åt återhämtning, stillhet, varande. Vart är Du mest bekväm? Speglar det hur du lägger upp din träning och vilka val du gör gällande din livsstil?

Nu när vi går in i sommaren så lever vi ofta med fokus på det extroverta, mycket input och intryck från världen utanför. Naturen inspirerar oss att vara ute och insupa energin genom ljuset och värmen. Kanske är sommaren därför den ultimata tiden att på riktigt välja vilan. För att balansera upp mellan kontrasterna. Och för att du ska gå in i och framför allt gå ur semestertiderna med fyllda depåer.

Hos MyMOWO kan du testa att vila dig till en gladare, mjukare, mer fokuserad och lustfylld upplaga av dig själv. Kanske väljer du att testa en kur under semestern. Prioritera vilan varje dag i en vecka? Jag har satt ihop en Nidra som syftar till att fylla din bägare så du kan ge mer till andra men framför allt för att du ska kunna ta emot. Allt du behöver är din kropp, 25 minuter av din tid och nyfikenheten att testa vad Yoga Nidra kan göra för dig.

Jag önskar dig en sommar fylld av kärlek, glass och lust. Kram från Therése

Läs mer om forskning på Yoga Nidra; https://www.yogameditation.com/reading-room/pictures-of-the-brains-activity-during-yoga-nidra/

Litteratur om du vill läsa mer;

Yoga Nidra – Swami Satyananda

Yoga Nidra – Richard Miller

Radiant Rest – Tracee Stanley

Daring to Rest – Karen Brody