Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Hitta ditt varför

Livsstil

De flesta vuxna människor vet att vår kropp påverkas positivt när vi belastar den. Och genom hjärnforskning vet vi idag också att vår hjärna påverkas positivt när vi rör oss. Rörelse får oss både att bli friskare och starkare, och dessutom får rörelse vår hjärna att prestera bättre. Allt det här vet vi. I det här blogginlägget får du ger Katarina Zell dig konkreta tips och råd om hur du sätter mål och hittar ditt varför. Katarina är ICC certifierad coach med över 20 års erfarenhet inom ledarskap och personlig utveckling.

“Men varför är det då så svårt att skapa just en hållbar och regelbunden vana - där rörelse är en naturlig del av vår vardag?”

Tricket här, för de flesta av oss, är att sätta positiva, tidsbestämda och mätbara mål. Och sätta ord på varför rörelse är viktigt för just dig. På så sätt förflyttar du dig till en inre motivation. Det är då större sannolikheten att du kommer göra det som krävs av dig för att ta dig till ditt mål.

Sätt upp ett tidsbestämt mål

De allra flesta av oss har mål och drömmar - något som vi vill. Och om vi nu isolerar våra drömmar/mål till hälsa, att må bra, så kan du säkert fylla en lista med de saker som du inte vill. Som till exempel: jag vill inte ha ont i ryggen, eller väga för mycket, vara obekväm i min kropp eller känna mig stel, svag eller otymplig.

Gör målet till ett positivt mål

Om du istället vänder det du inte vill och gör om det till vad du vill, så är chansen och sannolikheten mycket större att du kommer att göra det som krävs av dig för att förflytta dig mot ditt mål. Så vänd på det och gör ett positivt mål istället: Hur vill du att kroppen ska kännas? Hur vill du må? Och när i tiden ska du ha nått ditt mål?

Mät ditt mål

Nu när du har formulerat det till en positiv målbild och satt ett datum på när du ska vara i mål, så behöver du checka att det går att mäta. Hur mäter du att du har nått ditt mål? Vikt är ju ett sätt att mäta, men du kan också mäta till exempel sträckan du vill kunna springa eller uppskatta känslan du vill uppnå med en skattningsskala.

Ett exempel hur du mäter en känsla kan till exempel vara: Idag upplever jag att jag slutar min vecka och har nivån 3 (i en skala 0-10) med energi i kroppen. Om tre månader ska jag uppleva nivå 7 med energi i kroppen när jag avslutar min vecka.

Dela upp ditt mål och gör en plan

Nu har du formulerat ett positivt mål, som är tidsbestämt och mätbart! Vårt nästa steg är att göra en plan för hur du tar dig till ditt mål. Vad är det du behöver göra och när ska du göra det? Dela upp tiden mellan idag och när du ska nå ditt mål i olika faser eller sprinter. Börja med små steg under första sprinten. Öka stegvis det du gör under nästa sprint och fortsätt att på så sätt bygga upp dig själv mot ditt mål. Här finns det också en massa fantastisk kunskap som du har om dig själv som du ska använda för att se till att du ger dig själv bästa förutsättningar att lyckas med resan till ditt mål.

Är ditt mål i linje med dina värderingar?

Ditt sista steg är att kontrollera om ditt mål är i linje med dina värderingar. Forskning har visat att de som har ett mål som är i samklang med sina värderingar och då flyttar fokus från en yttre motivation till en inre motivation också är de som håller i sitt beslut och gör det jobbet som krävs för att det ska bli en bestående beteende förändring.

Så fråga dig själv:

- För vems skull gör jag det här?

- Varför är det viktigt för mig?

- Vad är jag beredd att offra?

Hitta ditt VARFÖR

Formulera nu svaret på frågan:

- Varför är det viktigt för mig att röra på mig?

Se dig själv i mål och använd din målbild

Nu har du ett mål som är positivt, tidsbestämt, mätbart och i linje med dina värderingar. Du har också formulerat varför det är viktigt för dig att röra på dig. Så nu är det dags att ta hjälp av kraften som du har i ditt mål och att tydligt ha formulerat ditt varför.

Se dig själv i mål:

- Vad känner du?

- Vad tänker du?

- Vad gör du?

Använd din målbild

Använd din målbild så ofta du kan. Ha en symbol, sak eller bild som påminner dig om känslan som du har laddat din målbild med. Upplev och se dig själv i mål så ofta du kan.

Fortsätta du din resa mot ditt mål och använd din målbild och ditt varför så ofta du kan. Här är det bra att du både påminner dig själv om din målbild och ditt varför både i motgång och i medgång. Ju mer du övar på att se och känna dig själv i mål - ju lättare får du fram din målbild.

Lycka till!