Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Yoga för gravida

Hälsa Livsstil

Idag vet vi genom studier och forskning att rörelse och träning under graviditeten är bra för både mamma och bebis. Att yoga under graviditeten är ett bra sätt att stärka, ta hand om och lyssna på kroppen men också förbereda sig inför förlossningen och livet efteråt. Tillsammans med Therése Furudal Hydén som själv väntar sitt andra barn och är utbildad inom gravidyoga, psykologi samt håller utbildningar för yogalärare har vi tagit fram en onlinekurs i gravidyoga som ger dig redskapen att hitta lugn, stabilitet och trygghet i en föränderlig tid. I det här blogginlägget delar hon med sig av sina personliga erfarenheter och upplevelser från sina graviditeter och de fysiska och psykiska fördelarna som yoga har både under och efter graviditeten.

Under min första graviditet upplevde jag en stark känsla av att vara i synk med livet. Jag kommer ihåg att jag mediterade och yogade mycket och var så där löjligt glowig och tillfreds med livet. Jag kunde mestadels njuta av de fysiska förändringarna som en graviditet medför och tyckte det var högst rimligt att min omgivning skulle dyrka mig och miraklet jag skapade. Jag njöt av att kunna träna och kände mig stark. Jag slutade springa ganska tidigt, runt vecka 16. Löpningen kändes inte naturlig eller rätt i min gravidkropp, så det valde jag bort och gjorde mer av det som jag kände att kroppen ville ha, som styrketräning, yoga och cykling.

Yogan blev mitt ankare för att landa i tillit och trygghet inför förlossningen. Andningen var en stor del i att hitta lugnet och även att förbereda mig mentalt, att medvetandegöra både mina rädslor och mina superkrafter. Förlossningen var lång men positiv och stärkande upplevelse. Jag tittade på kvinnor med beundran och ville typ krama alla mammor jag såg. Tiden efter förlossningen var tuff. Jag var så inställd på att förlossningen var ”målet.” Men för mig var tiden efter mer utmanande. Under förlossningen klipptes jag i bäckenbotten och efter den rehabiliteringen och återhämtningen började jag sätta mig in i hur en stark bäckenbotten absolut är en stor fördel under hela graviditeten och tiden efter. Men att det även handlar om att muskler och nervsystem behöver kunna vara i ett avslappnat, tryggt läge för att göra plats för att låta barnet komma ut under en förlossning. Det gav mig en annan syn på knipträning och att aktivering av bäckenbotten även behöver innehålla träning och övning i att kunna slappna av och mjukna i muskulaturen. Något som jag lyfter mer i onlinekursen, för dig som är nyfiken.

Nu är jag gravid för tredje gången och väntar mitt andra barn. Att bli gravid efter missfall skapar så mycket mer oro och ängslan än när jag inte hade den erfarenheten i bagaget. Som att en dörr öppnats till vad som kan gå fel och helt plötsligt blir det svårt att våga glädjas. Både sårbarhet och tacksamhet blir stor. Nu är jag i vecka 35 och har dragit ner på jobb för att förbereda mig inför förlossningen, men framför allt tiden efter. Denna andra graviditet har varit långt från glowig. Jag har känt mig både sårbar, arg och tacksam på samma gång. Träningspassen har varit färre, tröttheten större och den hormonella obalansen i mitt system har bitvis varit svår att hantera. Yogan har återigen funnits där som ett ankare och jag har fått jobba skarpt med att inte dras med i mina egna känslostormar och omgivningens synpunkter och åsikter. Jag känner mig ödmjuk inför att alla kroppar, kvinnor och graviditeter är olika. Hur vi upplever vår graviditet och förlossning är också något som varierar stort. Även om själva utvecklingsfaserna, trimestrarna och förlossningsförlopp eller kejsarsnitt följer samma mönster.

Idag vet vi genom studier och forskning att rörelse och träning under graviditeten är bra för både mamma och bebis. Något som är viktigt att lyfta är just hur olika vi alla är. Våra förutsättningar och behov skiljer sig stort och därav går det inte att sätta en rekommendation som gäller för alla. Om du själv är gravid, öva på att lyssna till din intuition och gå med dina behov. Även om känslan innan inte är bubblande träningsglädje så har rörelse en förmåga att förändra våra tillstånd. Prova dig fram och var nyfiken på om du får mest ut av en promenad, en vilsam Yoga Nidra eller ett glädjefyllt yogapass till härlig musik. Din graviditet är en tid som i backspegeln bara är en kort övergående fas, men som i stunden kan kännas som en evighet. Möt dig själv som en god vän, med kärlek och tillåtelse. Alla känslor är välkomna.

Att bära ett barn är ett expansivt tillstånd som kan vara en fin tid att lära känna sig själv på djupet. Att stärka relationen till din intuition och inre guide, som också är den du kommer luta dig mot när barnet kommit ut. Det kommer vara du och din partner som skapar ert facit, så låt dina rötter växa sig starka så du kan vila i Dig och dina beslut när det stormar.

Varje graviditet är unik, precis som du är. När du blir påverkad av hormoner är det lätt att dras med i starka känslor. Stäng medvetet av yttre brus, lägg bort din telefon och välj ditt umgänge väl för att minska krav och jämförelse. Lita på att du vet vad som är bäst för dig under din graviditet. Förhåll dig till rörelse, träning och vila som en investering och ett sätt för dig och din bebis att må bra under graviditeten. Släpp fokus på att förbättra resultat och prestera. Den tiden kommer åter (om du gillar sånt).

Det är vanligt att känna av fysiska besvär i bäcken och ländrygg under sin graviditet. Här är några tips som hjälpt mig och många andra; Förebygg instabilitet i bäckenet genom att stärka upp sätesmuskulaturen. Tänk att ditt spann för rörlighet med fördel kan kortas av för att inte komma till ytterlägen. Sträva efter jämn belastning mellan höger och vänster fot, gå med kortare steg än vanligt. Undvik att sitta med benen i kors Testa att sova med en eller flera kuddar mellan knän och fötter om du ligger på sidan.

Onlinekursen startar 31 maj

Under onlinekursen Yoga för Gravida får du tillgång till flera yogaklasser med olika inriktning. Där väljer du klass efter vilket tillstånd du längtar efter; Harmoni, kraft, energi, glädje eller fokus. Du får även tips på hur du kan anpassa efter den trimester du befinner dig i. Vi startar gemensamt 31 maj. De fyra första veckorna av kursen är mer coachande där du får ett förslag på upplägg vecka för vecka. Måndagar får du tillgång till exklusivt material som innehåller workshops där vi dyker lite djupare i andningen och nervsystemet, bäckenbotten – aktivering och avslappning samt även två livetillfällen där vi bland annat träffar en barnmorska och samtalar om graviditet och förlossning ur ett mer medicinskperspektiv. Du kan ställa dina frågor till henne live i en sluten grupp. Efter första 4 veckorna har du tillgång till gravidyogaklasserna hur länge du vill genom att vara medlem hos MyMOWO.

Jag är inte sjukgymnast eller barnmorska utan utgår från min grund som yogalärare där jag har en inriktning mot gravidyoga och träning under och efter graviditet. Jag hoppas vi ses framöver! Med kärlek// Therése