Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Klä dig rätt när du springer

Livsstil

Våren och löparsäsongen är här och i och med varmare och ljusare dagar så blir suget att springa och träna ute större. Men vädret kan snabbt skifta och variera från dag till dag. Hur man ska klä sig inför sin löptur är självklart individuellt och en smaksak men det finns några bra tips på hur du kan tänka när du klär dig för våren löpturer. Här kommer våra 4 bästa tips!

Lager på lager

Hur ska man egentligen tänka när man ska klä sig för en löptur? Lager på lager är en bra princip som gör att du enkelt kan anpassa värmen genom att klä av eller på. Ett plagg i funktionsmaterial som transporterar bort fukt närmast kroppen och ett yttre lager som står emot vind och väta är en bra grund. Ett bra tips är att tänka att du ska klä dig som att det är 5-10 grader varmare ute än vad det egentligen är och en bra riktlinje är att du nästan ska frysa lite när du kliver ut och innan du sticker iväg då vet du att du klätt dig perfekt när kroppen väl kommit igång!

Skor

Ett par bra skor är grunden för att en härlig löpupplevelse och förebygger också skador. Men i en djungel av modeller, märken och egenskaper kan det vara svårt att hitta rätt. Så hur ska man tänka när man väljer löpskor? En bra grundregel är att skon ska kännas skön och sitta bra på foten. Fundera också över var och hur du oftast springer. Är det långa pass i skogen eller korta snabba på asfalt? Vill du bara ha ett par så finns det bra allroundskor som fungerar på de flesta underlag och olika distanser. Ditt löpsteg är unikt men förändras också över tid så ett bra tips är att ta hjälp för att hitta just din modell!

Strumpor

Ett par bra strumpor är viktigare än vad man kan tro. Till skillnad mot vanliga bomullsstrumpor är löparstrumpor tillverkade i funktionsmaterial som håller fötterna torra och svala. Löparstrumpor ska ha tight passform för att inte väcka sig och för att minska friktion. Titta gärna efter så att de är förstärkta på tå och häl så håller de längre samtidigt som det kan minska risken för skavsår. Tycker du att det är skönt med höga strumpor så kan du med fördel välja ett par kompressionsstrumpor. Det smarta med kompression är att det ökar cirkulationen vilket påskyndar återhämtningen! Perfekt att plocka fram efter träningspasset också med andra ord.

Löpartights

Att kitta upp sig med nya träningskläder är ett bra sätt att förbereda sig inför löparsäsongen. När det kommer till löpning kan det vara värt att lägga lite extra tid på att hitta rätt vad gäller passform och funktion. Just löpartights kan vara svårt och ställer stora krav på både passformen och funktionen. Ett par bra löpartights är gjorda i funktionsmaterial och ska sitta tight. En bred linning so gör att tightsen sitter uppe är bra. Springer du mycket utomhus när det är kallt är det bra om de är både vatten- och vindavvisande och att det finns reflexer. Är det tvärtom varmare så kan det vara smart att välja ett par som ventilerar lite mer. En ficka som du kan stoppa din telefon eller nyckel i är också smart att titta efter. Ett tips för att säkerställa att tightsen håller måttet är att prova gå med stora steg, hoppa lite och böj på knäna så känner du om de börjar glida ner. Klarar dem det är det bara att ge dig ut och springa!