Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

5 tips till på rörelser under arbetsdagen till dig som jobbar hemifrån

Kom igång Livsstil

Just nu är det många, av de som kan och har möjlighet, som väljer att jobba hemifrån. Ett bra sätt för att hålla struktur och fokus under arbetsdagen är att, så långt det går, hålla sig till de vardagsrutinerna. En av de stora utmaningarna är att den naturliga motionen minskar och oergonomiska arbetsställningar. Så här kommer några enkla och bra tips för att få till mer rörelse och fysisk aktivitet under dagen!

”Gå till jobbet”

För många börjar dagen med en promenad eller cykeltur till jobbet. Att hålla fast vid vardagsrutinerna brukar vara ett smart sätt att mentalt ställa in sig på att arbetsdagen startar. För att hålla strukturen på dagen kan du göra dig i ordning som vanligt och ta en promenad ”till jobbet”, som nu är hemmet. Då hinner du ställa om till jobb och är redo att kicka igång därefter.

Rör på dig varje timme

Forskning har visat att röra på sig fem minuter varje timme är mer effektivt mot stillasittandet än vad 30 minuters sammanhängande rörelse är. Så de där korta avstickarna till kopiatorn eller kaffemaskinen gör faktiskt skillnad. Lägg till en paus varje hel- eller halvtimme då du ställer dig upp och rör på dig lite. Att jobba i tidsintervall är också ett bra sätt för att orka hålla fokus på arbetsuppgifterna.

Utnyttja lunchen

Brukar du passa på att springa ärenden, ta en promenad eller träna på lunchen? Fortsätt med det! Vi behöver röra på oss och vara fysiskt aktiva 30 minuter om dagen för att må bra. Det är dessutom bevisat att fysisk aktivitet har enorm effekt på i stort sätt alla hjärnans funktioner. Vi tänker snabbare, vi blir mer kreativa och stresståliga. Kan du dessutom kombinera träning med att vara utomhus i friska luften så har du goda förutsättningar att vara pigg och alert även under eftermiddagen!

Walk and talk

För många som jobbar hemifrån blir det mycket arbete och möten som sker digitalt för att hålla kontakten med bland annat kollegor. Men kanske kan du ta något möte via telefon samtidigt som du tar en promenad? Eller rent av få med dig en kollega ut på en ”walk and talk”? Ett smart sätt att få till mer vardagsmotion och fylla på med frisk luft!

Pausa smart

Din arbetsplats ser förmodligen lite annorlunda ut hemma än vad den gör på jobbet. Kanske har soffan blivit din kontorsstol eller matbordet ditt skrivbord? Inte de mest ergonomiska arbetsställningarna och efter några dagar brukar kroppen börja protestera. Ett bra sätt att hålla kroppen skadefri och hållbar är att pausa dagen med några minuter av styrke- och rörlighetsövningar. Du behöver varken byta om eller ha mycket utrymme. Det räcker gott att bara ställa sig upp och aktivera kroppen!