Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Träna dig ung

Hälsa Kom igång Livsstil Träning

Är du en av dem som brukar uttrycka dig med att ”Det var synd att jag inte började träna tidigare i livet, nu är det försent”. Då är det dags att tänka om! Det är nämligen aldrig försent att börja träna och röra på sig! Faktum är att forskning har visat att den viktigaste investeringen du kan göra för dig själv är att vara fysiskt aktiv. Är du inte övertygad än? Vi listar 7 anledningar till att det aldrig är försent att börja träna!

Regelbunden motion och rörelse får dig inte bara att må bättre utan gör också att du lever längre! Forskning visar nämligen att regelbunden träning är rena mirakelkuren som kan förebygga och behandla en rad olika sjukdomar och som desstuom kan bromsa åldrandet. Om det finns det något som kan kallas för ungdomens källa så är det fysisk aktivitet. För varje timme som du är fysisk aktiv så får du nämligen det dubbla tillbaka! Det behöver varken vara mycket eller länge, det viktiga är att det blir av!

Fysisk aktivitet...

Stärker din hjärna

Hjärnan är det organ som påverkas mest vid fysisk aktivitet och genom att vi rör på oss förbättrar vi minnet, blir mer kreativa och stresståliga. Det har visat sig att redan efter 5 minuters rörelse så förbättras nästan alla kroppens tankemässiga funktioner. Förutom att det förbättrar välmåendet, intelligensen, kreativiteten och koncentrationen så skyddar fysisk aktivitet mot depression och oro och fungerar förebyggande mot hjärnans sjukdomar.

All rörelse är bättre än ingen

Lite träning är bättre än ingenting alls och all rörelse räknas. Ta trapporna istället för hissen, resa dig upp och ned från en stol eller sätt på dig skorna och strumporna stående istället för sittande stimulerar balansen, förbättrar kroppskontrollen och stärker musklerna i hela kroppen.

Ökar välmåendet och stärker kroppen

Många av de besvär som kommer med åldrandet kan bromsas eller till och med försvinna genom att du rör på sig! Att träna och röra på kroppen kan förbättra inte bara ditt välmående utan också göra att du i större utsträckning kan klara dig själv högre upp i åldern utan hjälp.

Gör dig yngre

15 minuters aktivitet om dagen eller 90 minuter i veckan har visat sig ge stora effekter på åldrandet och ökar chanserna att leva flera år längre. En studie som gjordes på tvillingar visade att den tvilling som rörde på sig minst 15 minuter om dagen tycktes vara fem till sex år yngre biologiskt jämfört med sin tvilling som inte motionerade.

Förbättrar din allmänna funktionsnivå

Vid regelbunden fysisk aktivitet och rörelse håller man både kroppen och knoppen i form och förbättrar sin allmänna funktionsnivå vilket gör att du i större utsträckning klarar dig i vardagen och håller hjärnan frisk och stark.

Fördubblar din styrka

Forskning har visat att äldre människor som börjar med lätt styrketräning inte bara blir starkare utan bara efter några månader till och med kan fördubbla sin styrka!

Minskar risken för benskörhet

Regelbunden styrketräning har visat sig förbättra balansen och minska risken för benskörhet och fallskador. Och enkla kroppsviktsövningar räcker gott. Det viktiga är att det blir en vana och en rutin.