Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Höstlöpning runt Jämtlandstriangeln

Hälsa Livsstil Träning

I hjärtat av Jämtlands fjällvärld hittar du den 47 km långa triangeln som kommit att bli en välbesökt och uppskattad vandringsled för såväl nybörjare som rutinerade besökare. Den lättillgängliga och storslagna naturen med fina leder och relativt enkel terräng har också gjort att många väljer att ta sig an turen springandes. En fantastisk löptur för dig som gillar terränglöpning och natur. Häng med när vår inspiratör och löpcoach Ida guidar dig genom en tre dagars löpningstur i fjällmiljö som du sent kommer att glömma!

Om du tycker om att springa i naturen och är redo för ett äventyr så är Jämtlandstriangeln något för dig! Den klassiska vandringsleden besöks oftast av vandrare med tunga kängor och ryggsäckar med mycket packning men går lika bra att upptäcka med löparskor. I mitten av september tog vi vårt pick och pack och styrde mot Storulvån för ett tre dagars löparäventyr i Jämtlands vackra fjällvärld.

Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln utgörs av de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. En sträcka på totalt 47 km med möjlighet till övernattning och mat och dryck längs vägen vilket gör att den är perfekt för löpning med lättare packning. Med Storulvån som utgångspunkt kan du själv bestämma vilket håll du vill starta. Alla lederna är lättillgängliga och välutmärkta vilket gör dem lättnavigerade. Men för säkerhetsskull ska karta och kompass alltid packas med då fjällväder kan innebära alla väder.

Storulvån - Sylarna

Vi valde att springa från Storulvån till Sylarna första dagen. En sträcka på 16 km med i relativt lätt terräng med riktigt fina leder och väl underhållna spångar. Dn första biten från Storulvån går uppför genom en fin fjällbjörksskog som efter någon kilometer leder upp på kalfjället. Naturen är väldigt vacker med fjällbäckar och mäktiga fjäll som tornar upp sig runt omkring. Är vädret fint så passa på att ta ett dopp längs vägen i någon av de många fjällsjöarna. Efter halva vägen hittar du ett vindskydd som utgör en naturlig paus för energiintag. Även om det lutar lätt uppför nästan hela vägen så är det lättsprunget och egentligen är det bara de 3 sista kilometrarna upp till Sylarnas fjällstation som är lite brantare och tekniskt svårare att ta sig fram på med mycket stenar. Men utsikten är magisk med den mäktiga Syltoppen och glaciärerna. Sylarnas fjällstation ligger på 1762 meters höjd. Hur du vill bo och hur många mål du vill äta väljer du när du bokar din vistelse. Väl framme och incheckade njöt vi av bastu, yoga och en trevlig grytmiddag i sällskap av andra besökare.

Sylarna - Blåhammaren

Efter en god natts sömn startade vi morgonen en riktigt lyxig frukost som innehöll allt man kan önska för en lång dag på fjället. Vi hade beställt helpension och fick göra ett lunchpaket vid frukosten med smörgås på nybakat bröd, varm dryck och en himmelsk brownie som extra energi. Etapp två av tre mellan Sylarna och Blåhammaren är en 19 km lång sträcka i kuperad terräng uppe på kalfjället. Sträckan börjar med tre kilometer nedförslöpning för att sedan fortsätta uppför. Det är en fantastisk frihetskänsla som innfinner sig när hela fjällvärlden breder ut sig framför fötterna. Vi passerar både renar, lemmlar och magiska vyer att stanna och fotografera. Efter halva sträckan ligger ett vindskydd som utgör en perfekt rastplats. Trots att det bitvis är brant uppför och spångarna inte är lika väl underhållna så är det relativt lättlöpt terräng. Blåhammaren ligger 2086 möh och är Sveriges högst belägna fjällstation och efter en lång stigning dyker fjällstationen plötsligt upp häftigt belägen och med en otrolig utsikt. Vi välkomnades med en värmande bastu med det karakteristiska runda fönstret och installerade oss. Blåhammarens fjällstation är känd för att erbjuda en otrolig 3-rättersmiddag gjord på lokala råvaror och lagad med kärlek. Och det är verkligen en härlig känsla att avnjuta god mat och dryck i stämningsfull miljö och tillsammans med glada människor och lyssna på dagens fjällupplevelser.

Blåhammaren - Storulvån

Sista sträckan mellan Blåhammaren och Storulvån är också den lättaste. 12 kilometer lätt utför och som sedan planar ut och fortsätter sista biten nedanför trädgränsen bland fjällbjörkarna mot Storulvåns fjällstation. Det här är också den vackraste sträckan där du får uppleva nästintill ett sagolandskap med många fina platser att stanna till på för att bara ta in naturen. Med lättsprungna och fina leder längs med porlande fjällbäckar känns det nästan som att man rullar ner för berget. Och plötsligt öppnar det upp sig och Storulvåns fjällstation blir synlig nere i dalen, du är tillbaka och triangeln är sluten.

En upplevelse för alla

Att ta sig runt Jämtlandstriangeln i löparskor är en upplevelse som passar alla. Inför turen kan det vara bra att ha testat att springa med ryggsäck samt lite längre sträckor på kuperat och lite tekniskt underlag, då kommer du vara väl förberedd. Det går utmärkt att varva vandring med löpning och anpassa tempot utifrån terrängen.

Packning

Det är framförallt viktigt att tänka på att inte packa för tungt. Du ska orka springa med din packning och har du valt helpension på fjällstationerna så får du det mesta serverat på plats. Värdet i fjällen är ombytligt och kan skifta snabbt så se till att packa smart och att välja kläder för alla väder. Vi valde att springa med en 12 liters ryggsäck vilket räckte gott och väl. Vi möttes av strålande sol första dagen, sprang andra dagen i växlande regn och vindbyar upp mot 23 m/s för att avsluta sista dagen med att tassa hemåt med första snöfallet under fötterna. Så det gäller att tänka till vad gäller packning. Skulle det krisa så finns det proviantbutiker på fjällstationerna med det nödvändigaste.

Läs mer och boka din resa på www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/jamtlandstriangeln/ där får du också tips på hur du hittar dit.