Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Fördelarna med styrketräning

Hälsa Kom igång Livsstil Träning

Vill du bli både bli starkare, snabbare och smartare? Då är styrketräning något för dig! Att använda kroppens muskler och lyfta lite tyngre har visat sig ha många hälsofördelar. Vad händer i kroppen när du styrketränar? Vi listar 5 positiva effekter som styrketräning har – både fysiskt och mentalt!

Regelbunden styrketräning har visat sig vara positivt inte bara för att förbättra din styrka och kondition utan för hälsan i stort och inte minst för hjärnan! Genom att styrketräna 2-3 gånger i veckan kan du minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, lättare hålla vikten och hjärnan fungerar bättre!

Du blir piggare!

Hjärnan behöver syre för att fungera. Bara genom att du ställer dig upp ökar blodcirkulationen vilket gör dig piggare i både kroppen och knoppen. Genom att styrketräna tröttar du ut kroppen för stunden i längden fungerar det uppiggande då kroppen skickar ut hormon och signalsubstanser som fungerar som en energikick.

Du blir mer stresstålig!

När du är fysiskt aktiv och rör på dig ökar kroppens produktion av hormonerna dopamin, serotonin och endorfin vilket minskar stressnivåerna och minskar risken för oro, ångest och depressioner. När du styrketränar bygger du muskelmassa vilket har visat sig vara positivt för att hantera stress. Vältränade personer har lägre nivåer av stresshormon i kroppen och har också lättare att hantera förhöjda hormon.

Du blir glad!

Efter ungefär 30 minuters aktivitet utsöndras glädje- och kärlekshormonet endorfin vilket ökar välmåeendet och gör att dig blir glad och tillfreds. Forskning har visat att styrketräning även har positiva effekter också på humöret! Du blir gladare och har lättare att tänka positivt!

Du blir produktiv!

Forskning har visat att fysiskt aktivitet och rörelse påverkar koncentrationsförmågan vilket gör att du blir alertare och mer produktiv! Faktum är att hjärnan är det organ som utvecklas mest vid fysisk aktivitet. Näst intill alla kognitiva funktioner förbättrades och både lång- och korttidsminnet!

Du känner dig starkare!

När du styrketränar och tar hand om dig ökar de positiva känslorna till din kropp! Förutom att dina muskler blir starkare så stärker du också benmassan något som framförallt är viktigt när du blir äldre och benmassan minskar. Genom regelbunden styrketräning kan du alltså minska risken för benskörhet och benbrott. Du både blir och känner dig stärkt, inifrån och ut!