Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Det är aldrig försent att börja träna

Hälsa Kom igång Livsstil Träning

Är du en av dem som brukar uttrycka dig med att ”Det var synd att jag inte började träna tidigare i livet, nu är det försent”. Då är det dags att tänka om! Det är nämligen aldrig försent att börja träna och röra på sig. Faktum är att forskning har visat att fysisk aktivitet inte bara får oss att må bättre utan också gör att man lever längre! Går det att bromsa åldrandet? Och hur mycket träning krävs egentligen för att uppnå resultat? Vi har listat 10 positiva effekter som regelbunden motion och rörelse har på åldrandet!

Lite träning är bättre än ingenting alls och all rörelse räknas. Ta trapporna i stället för hissen, resa dig upp och ned från en stol eller sätt på dig skorna och strumporna stående istället för sittande stimulerar balansen, förbättrar kroppskontrollen och stärker musklerna i hela kroppen.

Daglig motion har enorm effekt på kroppen men framförallt hjärnan. Det har visat sig att redan efter 5 minuters rörelse så förbättras nästan alla kroppens tankemässiga funktioner.

Många av de besvär som kommer med åldrandet kan bromsas eller till och med försvinna genom att du rör på sig!

15 minuters aktivitet om dagen eller 90 minuter i veckan har visat sig ge stora effekter på åldrandet och ökar chanserna att leva flera år längre!

Vid regelbunden fysisk aktivitet och rörelse håller man både kroppen och knoppen i form och förbättrar sin allmänna funktionsnivå vilket gör att du i större utsträckning klarar dig i vardagen.

Dansa dig ung! Kombinationen med koordination-, balans-, kondition- och styrketräning ihop med musik och fysisk närhet som dansen ger har positiva effekter på åldrandet och påverkar både kroppen och hjärnan!

Forskning har visat att äldre människor som börjar med lätt styrketräning inte bara blir starkare utan bara efter några månader till och med kan fördubbla sin styrka!

Regelbunden styrketräning har visat sig förbättra balansen och minska risken för benskörhet och fallskador. Och enkla kroppviktsövningar räcker gott. Det viktiga är att det blir en vana.

Bara genom att du reser dig upp ökar blodcirkulationen med 20 % vilket gör att hjärnan får mer syre och du kan tänka snabbare!

Hjärnan är det organ som påverkas mest vid fysisk aktivitet och genom att vi rör på oss förbättrar vi minnet, blir mer kreativa och stresståliga.