Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Så väljer du rätt sport-bh

Hälsa Träning Inspiratör

Visste du att bröstet rör sig ca 10 cm vid ett enda löpsteg? Vävnaderna och huden i bröstet slits och det kan kännas både tungt och obehagligt att träna utan ordentligt stöd kring bysten. Med rätt sport-bh kan du minska bröstens rörelse med nästan 80%! Oavsett om du har stor eller liten byst behöver du en sport-bh med bra stöd som är anpassad för den aktivitet du utför. Vi guidar dig att hitta rätt i djungeln och tipsar om sport-bh:ar för olika typer av träning!

Välj en sport-bh som är bekväm

Det är viktigt att bh:n sitter skönt men tight, utan att skära in. Brösten får gärna vara separerade, har du stor byst kan en sport-bh med kupor vara ett bra alternativ.

Hitta rätt storlek

Ta hjälp av butikspersonalen som ofta är kunniga och kan hjälpa dig att hitta rätt modell och prova ut rätt storlek. Du kan också mäta dig själv hemma för att lättare kunna gå på angivna mått.

Testa

Testa att hoppa, springa på stället, böj och sträck på dig så får du en bra indikation på hur bh:n sitter när du rör på dig.

Rätt bh för rätt aktivitet

Olika sporter ställer olika krav på din sport-bh. Ha gärna ett par olika bh:ar att välja mellan. Om du tränar lite lugnare som rörlighet, pilates eller yoga eller gör många övningar liggandes så är en bh med brottarrygg att föredra så att axelbanden inte stör, en seamless bh kan vara ett skönt alternativ då tyget gärna får vara mjukt och följsamt. Om du tränar högintensivt eller löptränar behöver du en bh med mycket stöd i lite kraftigare tyg som också transporterar bort fukt effektivt.

Byt ofta

En sport-bh är det du har närmast kroppen vilket ställer höga krav på materialet. Tyg och sömmar tappar eftersom sin elasticitet vilket gradvis minskar stödet. Livslängden på en sport-bh är cirka 6–12 månader beroende på hur ofta du tränar.

Tvätta rätt

Träningskläder och sport-bh:ar behöver ofta lite särskild omvårdnad för att hålla längre. Genom att ta hand om din sport-bh och tvätta den rätt sliter du mindre på den och den kan hållas fräsch längre. Packa upp svettiga träningskläder och häng upp dem på tork eller tvätta direkt så minskar du risken för att bakterier ska frodas vilket kan leda till dålig lukt. Undvik sköljmedel så håller tyget och materialet bättre samtidigt som elasticiteten bibehålls. Skippa också torktumlaren som sliter onödigt mycket på bh:n som ändå torkar fort.

Mini-Guide till rätt stöd

För att underlätta när du väljer sport-bh brukar sport-bh:arna ofta vara namngivna utifrån de egenskaper de har. Light, medium eller high support? Välj en bh utifrån dina behov. Vi hjälper dig på vägen!

Light Support

Har du en mindre byst eller behöver en bh till lågintensiv träning som yoga, rörlighet eller lättare styrketräning så kan en sport-bh med light support passa dig!

Medium Support

För dig med medelstor byst eller som tränar medelintensivt och behöver en sport-bh med bra stöd kan en bh med medium support funka bra. Ofta har de lite bredare axelband eller brottarrygg för stadga. Passar bra till alla former av träning.

High Support

En större byst ger större rörelse och behöver mycket och bra stöd. En High support bh ger dig riktigt bra stöd och är ofta reglerbara med knäppning i ryggen för att du ska slippa trä bh:n över huvudet. En bh med kupor kan också vara skönt och upplevas som att det ger bättre stöd. En high support bh passar bra vid högintensiv träning, löpning eller aktiviteter som ställer höga krav på att dämpa rörelse.

Charlottes sport-bh på bilden ovan är en medium support från H&M Sport. En sportbh i snabbtorkande funktionsmaterial med fodrat framstycke, brottarrygg i ventilerande mest och bred resårkant nedtill. Du hittar den i flera varianter i butik eller online.