Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Boosta kroppen och immunförsvaret för en stark och pigg höst

Hälsa Livsstil Mat Träning

Hösten är här, dagarna börjar blir kortare och mörkare samtidigt som graderna sjunker. Influensorna, förkylningarna och VAB-dagarna avlöser varandra i takt med att vi tillbringar mer tid inomhus både hemma och på jobbet där vi smittar varandra lättare. Bristen på dagsljus, stress och sämre sömn och kostvanor spelar också in. Så hur gör man för att hålla sig frisk? Små enkla förändringar i vardagen kan göra skillnad! Här har vi samlat våra bästa tips på hur du förebygger och lindrar sjukdagarna under den mörka årstiden. Så boosta och stärk immunförsvaret för en stark och pigg höst!

• Ät bra mat

Ge kroppen bra förutsättningar genom att fylla den med god, hälsosam och bra mat. Forskning har visat att ett regelbundet intag av vissa livsmedel kan stärka ditt immunförsvar och förebygga influensa och förkylning. Välj livsmedel som innehåller mycket antioxidanter, goda bakterier och vitaminer och mineraler. Ät regelbundet sett över dagen och välj mat som innehåller mycket grönt och färg!

• Prioritera sömn

Sömn är A och O för att kroppen ska hinna återhämta sig och bygga upp sig för att klara de utmaningar och krav du ställer på den under dagen. Prioritera därför sömnen högt och skapa en god rutin kring den. Dämpa ljuset, dra ner på ljud och släck ner teknik minst en timme innan läggdags. Varva ner genom ett varmt bad, en god bok eller andningsövningar och slappna av.

• Motionera

Det är lätt att kura ihop inomhus och hoppa över ett träningspass eller två. Men både kroppen och knoppen mår bra av regelbunden motion och träning. Faktum är att det till och med kan stärka immunförsvaret och fungera förebyggande mot en rad olika sjukdomar. Så hitta något du tycker är roligt och som ger dig energi. Och bestäm dig!

• Gå ut och andas frisk luft

Det är mörkt när du går till jobbet och mörkt när du går hem. Bristen på dagsljus kan få vem som helst att bli trött och orkeslös. Hitta en stund varje dag då du går ut, andas lite frisk luft och kanske får lite D-vitamin på köpet. Forskning säger att så lite som 30 minuters promenad, osammanhängande under dagen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, stroke, depression och viss cancer.

• Undvik stress

Vi vet idag att stress är en de största hoten mot folkhälsan. Det är viktigt att ta det på allvar. Hitta och prioritera tid för dig själv, i vardagen och gör något som får dig att slappna av, tanka energi och vara i nuet. Kan låta som en klyscha men så viktigt för en hållbar hälsa!