Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Träna på jobbet

Livsstil Kom igång Träning Kontorsträning

Att vara hälsosam och träna är självklart för många men vad vi ofta glömmer bort är den viktiga vardagliga rörelsen. Det handlar varken om tuff styrketräning eller svettig konditionsträning. Det handlar om att vara aktiv i vardagen och använda kroppen till det den är gjord för – rörelse! Ett enkelt och bra sätt att få till mer rörelse i vardagen på är att träna på jobbet. Javisst! Kontorsanpassade pass att göra direkt vid skrivbordet gör stor skillnad i det långa loppet och det bästa är att du inte behöver byta om eller ta ledigt, utan du tränar precis som du är och där du är.

Stillasittandet är en av vår tids kanske största hot mot folkhälsan. En undersökning från Stockholms Universitet visar att personer som tränar två timmar av sin arbetsdag presterar minst lika bra på jobbet som om de hade jobbat hela arbetsdagen. Dessutom minskade kostnaden för sjukfrånvaro med 22 procent under ett år. Men att få till timslånga träningspass under arbetsdagen är för många svårt. Men bara genom att vara aktiv i en timme per dag motverkar vi de negativa effekterna med stillasittandet. Faktum är att det räcker med måttlig intensitet och små pauser av rörelse.

Får man till vardagsmotionen är det en fin start som räcker långt. Träning handlar ju om rörelse och all rörelse är bra! Att resa på sig och ta korta pauser under arbetsdagen är ett enkelt sätt att kicka igång cirkulationen och ge trötta muskler och leder ny energi. Bara genom att resa på sig, gå en sväng eller göra några enkla övningar får igång blodcirkulationen till musklerna och ökar blodflödet till hjärnan med 20 procent. Det räcker till och med att sträcka på sig eller ställa sig upp en gång i halvtimmen. Det viktigaste är att det blir av.

Tre övningar att göra vid skrivbordet

1. Benböj

Upp och hoppa, ställ dig upp höftbrett, spänn till i magen och sträck på kroppen. Böj sedan benen som att du ska sätta dig på din stol, vänd upp precis innan du nuddar stolsitsen. Upprepa några gånger så benen får jobba och pulsen går upp.

2. Rodd

Sitt ner, rak i ryggen och med stolt hållning. Fäll upp armarna i 90 grader rakt ut från kroppen till axelhöjd, stolt bröst. Dra sedan ihop skulderbladen och armbågarna bakåt. Upprepa några gånger och känn hur spänningar i ryggen släpper.

3. Stretcha

Sitt ner eller ställ dig upp, fäll sedan överkroppen ner mot benen och häng kvar. Andas lugnt och djupt, sträck ut hela baksidan. Upprepa några gånger för en skön känsla.