Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Kom igång efter graviditeten och bli en starkare mamma

Hälsa Kom igång Träning

Att komma igång med träningen efter en graviditet eller ett längre uppehåll kan kännas både roligt och svårt. Vad är viktigt att tänka på och vad ska man egentligen träna? Frida Stein, grundare av MyMOWO har jobbat med träning och hälsa i över 20 år och delar här sina bästa tips på säker och effektiv träning efter graviditeten.

Stärk bäckenbotten

Ett vanligt besvär under och efter en graviditet och förlossning är att man har svårt att hålla tätt. Bäckenbotten har under en längre period varit extremt belastad. När trycket mot bäckenbottenmuskulaturen ökar orkar den helt enkelt inte hålla emot och det blir svårt att hålla tätt när man nyser, hostar, springer eller hoppar. Genom en medvetenhet kring bäckenbotten och träning av dessa muskler går det att träna upp och stärka bäckenbottenmuskulaturen för att förebygga och åtgärda besvär. För att träna bäckenbottenmuskulaturen behöver du knipa. En stark bäckenbottenmuskulatur gör att du får bättre kontakt med de inre magmusklerna. Rätt aktivering och kontakt med bäckenbotten kommer göra dig starkare i hela bålen och ge dig en trygg och stabil grund att bygga vidare på.

Andningen

Efter en graviditet är det extra viktigt att få kontroll på andningen inte minst för att hitta kontakten med de inre magmusklerna och bäckenbottenmuskulaturen. Genom att dagligen tänka på din andning och jobba med andningsövningar kommer du lära känna din kropp bättre och det blir lättare att aktivera rätt muskler. När du får in mer luft och musklerna syresätts så kommer kroppen bli starkare och rörligare.

Diafragman

Efter en graviditet kan det vara svårt att hitta tillbaka till den naturliga andningen, varje förändring som sker med andningen blir en vana som programmeras i hjärnan. Därför är det viktigt att hitta tillbaka till den djupa magandningen, inte bara om du varit gravid, utan de flesta behöver ta sig tid till andningsövningar. Det fungerar både avslappnande och har många hälsofördelar. Bebisar och små barn andas enligt kroppens eget fysiologiska grundprogram för andning. Man kan se en rörelse i bröstkorgen och magen. Lungorna ska fyllas med luft genom djupa andetag. Då kopplar vi på den viktiga magandningen och använder diafragman, vår viktigaste andningsmuskel. När du kan koppla på den får du också till rätt rörelse i både mage och bröstkorg.

MyMOWO tipsar:

- Sänk kraven och släpp pressen. Slappna av och låt det ta den tid som behövs. - Prioritera din träning och skapa utrymme för den. - Glöm inte att fylla på kroppen med energi. Det ska räcka både till dig och din bebis. - Ha kul! Satsa på träning och rörelse som du mår bra av, då blir den av.