Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

5 TIPS FÖR MER RÖRELSE UNDER ARBETSDAGEN

Hälsa Livsstil Kontorsträning

De flesta vuxna vet idag att vi både mår bättre och presterar bättre när vi rör på kroppen. Och ingen av tipsen du kommer att läsa nedan är något som du inte redan vet. Men varför är det då så svårt att skapa just en hållbar vardag där rörelse är en naturlig del? Här delar Katarina Zell, som är ICC certifierad coach med över 20 års erfarenhet inom ledarskap och personlig utveckling, 5 snabba tips för dig som vill skapa mer rörelse under din arbetsdag - och hjälp på vägen till att hitta en bestående förändring för att må ännu bättre varje dag!

1. Gå till och från jobbet

Börja och sluta din arbetsdag med en promenad eller cykeltur till jobbet. Oavsett om du är fysiskt på arbetsplatsen eller hemma, så håll fast vid din vana att gå eller cykla till jobbet. Åker du kollektivt eller kör bil - ja, det går ju utmärkt att gå en promenad innan du går in på jobbet även om du parkerar bilen vid jobbet. Eller så parkerar du en bit bort eller hoppar av några hållplatser tidigare och går sista biten. På så sätt gör du både kroppen och hjärnan förberedd på att starta och sluta din arbetsdag oavsett om du arbetar hemifrån eller på jobbet.

Ja, det här tipset förstår vi ju alla - att det är bra att skapa en mental och fysisk “bro” mellan hem och arbete. Men varför är det så svårt att få till?

Ha en plan

Nyckeln är för många är att vi behöver bestämma oss - ha en plan på hur, när och vad vi ska göra för att det ska bli av. Här har du en massa bra kunskap om hur du har gjort tidigare när du lyckats och misslyckats som du ska ta med dig för att få hjälp att ta dig framåt.

“Är du t.ex. en person som är mästare på att sätta upp planer? Och att det ibland blir för mycket i din plan som som gör att du ger upp innan du knappt börjat?”

Hurra, vad bra! Då vet du ju att du istället ska göra en “lättare” plan så du verkligen ser till att det blir av och du firar din framgång! Kanske ska du bara bestämma att du ska “gå till och från jobbet” 1 dag under första 2 veckorna? Och efter det öka successivt?

“Är du en person som tycker att det är jobbigt att sätta dig ner och planera? Och att det ibland hinner gå veckor utan att du tar tag i det du vill göra?”

Vad bra! Vilken viktig kunskap! Då vet du ju att du behöver hitta ett sätt när du ger dig själv utrymme att bestämma dig! Börja med att bestämma tid och dag när du ska skissa på din plan. Och en plan kan också vara bilder, post it lappar, mentala anteckningar eller fysiska - det är du som bestämmer hur din plan ser ut. Här finns inget rätt eller fel. Det viktiga är att den innehåller vad du ska göra och när du ska göra det.

Hjälp dig själv att lyckas!

Ja, så om du nu har bestämt dig för att “cykla till och från jobbet” den där tisdagen - och det inte blir av? Vad gör du då? Känner du dig misslyckad och dålig - eller lär du dig av det som hände och tar nya tag?

I allt vi har lärt oss i livet så har vi testat en massa saker som inte har fungerat. Och det är så vi lär oss. Så om din tisdags-plan inte blev som du hade tänkt dig, vad lärde du dig av det? Kanske behöver du förbereda dig bättre och lägga fram kläderna kvällen innan? Kanske behöver du se till att du lägger dig tidigare för att du ska välja att gå upp när klockan ringer? Kanske var planen för ambitiös, och en fredags-cykling skulle fungera bättre? Titta på situationen och förändra till nästa gång! För att mIsslyckas är en viktig del av framgången. Lär dig och väx med kunskapen du tar med dig.

2. Rörelsepauser

Forskning har visat att röra på sig fem minuter varje timme är mer effektivt mot stillasittandet än vad 30 minuters sammanhängande rörelse är. Så nu när vi vet vilken skillnad de korta pauserna gör - se till att dina 60 minuters möten istället blir 50 minuter med en 10 minuters bensträckare.

- Har ni långa möten? Lägg in 10 minuters bensträckare varje timme.

- Fastnar du lätt i arbetsuppgifter och glömmer bort tiden? Lägg in ett rörelselarm i sin telefon eller dator som bryter av och påminner dig om att ta en rörelsepaus varje timme!

3. Gå möten

För många av oss så blir det mycket digitala möten eller sittande fysiska möten. Kanske kan du ta något möte via telefon samtidigt som du tar en promenad? Eller rent av få med dig en kollega ut på en ”walk and talk”? Här kan ni på arbetsplatsen tillsammans bestämma att vissa möten sker på telefon, så att det går att ha “gå-möten”. Ett smart sätt att både få till mer vardagsmotion och fylla på med frisk luft!

4. Må-bra-samtal

Både på arbetsplatser och i skolan så har vi utvecklingssamtal där vi stannar upp och reflekterar över det som får oss att utvecklas och bli bättre. Och precis lika viktigt, kanske till och med ännu viktigare, är det att ha regelbundna må-bra-samtal.

Under ett må-bra-samtal reflekterar du runt det som påverkar hur du mår, så som sömn, rörelse, återhämtning, stress, balansen i livet och arbetsbelastning. Ofta är det de här “mjuka värdena” som är länkade med hur bra du presterar på jobbet.

Har ni ännu inte regelbundna må-bra-samtal på din arbetsplats? Skapa dig ett eget må-bra-samtal med dig själv. Och återkom till ditt samtal och din reflektion med dig själv varje kvartal.

5. Gör det viktigt

När du väl har bestämt dig att du vill må ännu bättre är det hög tid att göra det till det viktigaste du har på din agenda. För mår inte du bra - så kommer du inte att hålla och finnas där för alla med allt det fantastiska du har att ge din omgivning. Så genom att tänka på dig själv först - så ser du till att du även har kraft, energi och glädje att ge till allt som finns runt dig. Och det är bara du själv som kan göra det viktigt för dig!