Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Fördelarna med att träna med kettlebells

Hälsa Kom igång Träning

Du har säkert sett den på ditt gym det runda järnklotet med ett handtag på som har sitt ursprung från Ryssland har under de senaste åren fått en ordentlig uppsving. Att träna med kettlebells är ett bra sätt att engagera hela kroppen och utmana både styrka, kondition och balans på. Men hur skiljer sig egentligen kettlebellträning från övrig styrketräning och vilken vikt är bra att börja med? Vi hjälper dig att komma igång och listar fördelarna med att träna med kettlebell!

Kettlebells är ett bra och tidseffektivt träningsredskap för att träna hela kroppen då det engagerar allt från styrka, kroppskontroll, stabilitet och kondition samtidigt. Många övningar som du är van att göra med hantlar eller skivstång går lika bra att göra med en kettlebell. Det är framförallt utformningen, det runda järnklotet med ett handtag på ovansidan, som gör kettlebellen unik. Genom att vikten inte är centrerad över mitten som på ett par hantlar eller en skivstång fås en ökad muskelaktivering i hela kroppen. Utformningen av kettlebellen gör det också möjligt att “svinga” vikten på olika sätt och i olika riktning. Och det är just kraften och inbromsningen av rörelsen som gör att du tränar många muskelgrupper samtidigt. Ett perfekt redskap för hemmaträning med andra ord!

Fördelar med att träna med kettlebell:

Bra hemma träningsredskap

Genom att ha en kettlebell till hands kan du på ett enkelt och effektivt sätt träna hela kroppen - både kondition och styrka. Du kan enkelt flytta runt kettlebellen och använda den både inomhus och utomhus.

Ökad kroppskontroll

Genom att träna med fria vikter bygger du både kroppskontroll och stabilitet. När du tränar de stora muskelgrupperna med kettlebell engageras även de små inre musklerna som gör dig stark inifrån och ut.

Alternativ konditionsträning

Många övningar med kettlebell ger bra träning för både hjärta och lungor och är ett bra sätt att konditionsträna på, både för explosivitet och uthållighet.

Effektiv träning

Om du har ont om tid är kettlebells ett perfekt redskap att träna med. Genom att välja ut ett par övningar kan du på relativt kort tid träna styrka, kondition, balans och rörlighet samtidig. Effektiv träning helt enkelt!

Om du blir sugen på att träna med kettlebells och kanske vill införskaffa en själv rekommenderar vi att du testar ut vilken vikt som passar dig. En riktlinje kan vara att du ska orka göra 5 repetitioner av till exempel svingar eller pressar. Det ska kännas tungt med kontrollerat, då har du hittat rätt. Börja hellre med en lättare vikt och öka allt eftersom du blir starkare, tekniken är alltid viktigt att ha koll på i första hand. Sen är det bara att svinga på!