Prova gratis i 7 dagar, därefter 149 kr/månad så länge du vill
Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag?

Kom i gång och i form med tabataträning

Hälsa Kom igång Träning

Bli både uthålligare och explosivare samtidigt som du ökar fettförbränningen och muskeltillväxten med Tabata – högintensiv träning i intervallform. Låter nästan för bra för att vara sant! Tabata träning är en populär träningsform som på senare år blivit en riktig snackis. Men vad är egentligen Tabata och tabataträning? Och är det verkligen träning som passar alla?

Mannen som namngav Tabata-intervallen och forskaren bakom tabataformeln Dr. Izumi Tabata genomförde under 90-talet tester på det japsnka speedskatinglandslaget med syftet att hitta en träningsmetod som skulle ge bäst resultat vilket är det idag vi känner till som tabataträning eller tabataintervaller. Träningsformen som idag spritt sig över hela världen och finns i var och ens ficka i form av en app eller tabata-timer. Högintensiv träning som sägs göra dig både explosivare och uthålligare oavsett om du styrketränar eller konditionstränar.

Vad är en tabata?

En tabata serie består av åtta intervaller. Där du tränar 20 sekunder med maxansträngning följt av 10 sekunders vila och upprepar detta åtta gånger i totalt 4 minuter. I en korrekt tabataintervall ska intensiteten vara mycket hög, hela 170 % av maximal syreupptagningsförmåga. För att utföra ett helt tabatapass så sätter man oftast ihop några stycken tabator med lite vila mellan varje serie, 3 – 6 stycken brukar vara lagom. Lägger man till fler tabator än så orkar man oftast inte köra på max även om träningen såklart ger resultat ändå.

Okej, men vilka övningar ska jag välja?

Det finns inga regler när det kommer till vilka övningar man ska utföra tabatan med. Både styrkeövningar och konditionsövningar fungerar fint. Det man kan komma ihåg är att tabataträning bygger på extremt tuff högintensivträning där du ska ligga på 100% av max (nåja, försöka i alla fall) och det är lättare att nå dit genom övningar som engagerar stora delar av kroppen eller övningar för kroppens största muskler som ben och rumpa. Sen är det fritt fram att mixa och trixa mellan övningar. En tabata kan antingen innehålla en och samma övning, två eller flera.

Men är tabataträning verkligen för alla?

Det kan låta avskräckande med högintensivträning och max puls. Faktum är att det är ganska svårt för en motionär att komma upp i så hög intensitet och ännu svårare för den träningsovane. Men som bekant är all träning och rörelse bättre än ingen och träning i intervallform är toppen framförallt om du tycker om att träna hemma. Det är bara att dra igång intervallerna och köra så hårt du kan utifrån din förmåga och form. Testa dig fram och lek med intervallerna, ute, inne, med eller utan vikter och motstånd eller träningsredskap.

Tidseffektivt, varierande och rolig träning

En studie gjord vid University of Montreal har visat att hög intensiv träning har positiv effekt på de kognitivafunktionerna. Så förutom att det ökar förbränningen, är tidseffektivt och roligt så påverkas också minnet och inlärningsförmågan! Testa att vår nyhet Träna Tabata tillsammans med Sofia och Mathias. Du slipper hålla koll på musik, intervalltider och övningar – det gör dom åt dig! Och du både pepp och träningsglädje på köpet!